esmaspäev, 11. märts 2013

El Raval


el raval ehk minu romantiline koduagul… kui barca kaart lahti lüüa, siis näeb asi jämedalt võttes välja nii, et mere ääres on lärakas tihedat sotapotat - see on vanalinn, mis oli vanasti müüri sees. ümber selle on kõik kenasti ruuduline - see on laiade bulvaritega valgusküllane l’eixample. vanalinna (ciutat vella) lõikab keskelt pooleks las ramblas (viru tänav á la barca), millest ühele poole jääb gootika (barri gotic) ehk rikaste vanalinn ja teisele poole el raval.

lugesin el ravali ajaloo kohta ja tabasin tabava kirjelduse: vertikaalslumm. kunagi, kui linnamüür oli veel alles, olid siin aialapid jmt. siis, järsku, toppisid ennast siia elama kõik maalt ja hobuseta industriaalrevolutsionäärid-tööhõivemigrandid. igale ruutmeetrile pidi ära mahtuma sada inimest (päriselt ka, aastaks 1930 oli elas siin ühel ruutmeetril 103,60 inimest), sestap tekkis eriti palju romantikat nagu kitsad tänavad, kõrged majad, kapisuurused veeta korterid, ühised hoovipeldikud, nakkuspuhangud ja kõrge suremus. (tänapäeval pestakse küll iga päev tänavaid, aga ikka haiseb sedapsi kahtlaselt, eile alles oli maja lävepakule keegi sittund onja, mis see hais ja saast siis vanadel aegadel olema pidi… uiuiui.) siis lammutati müür ära, linn laienes ja rikkaid huvitas see uus (ruuduline) osa rohkem. nii jäigi kesklinn vaestele ja tõmbab siiamaani immigrante, vaeseid, prostituute, kurjategijaid, kunstnikke, anarhiste, hipisid ja muud kahtlast rahvast. viimastel kümnenditel on linn püüdnud asja muuta - kasutades üldtuntud võlusõna “euroopa liidu ühtekuuluvusfond” et voila! kvartalite kaupa maju on maha lammutatud, asemele on tulnud macba kompleks (kumu á la barca), humanitaarülikool, ravali rambla (puiestee), hulgaliselt (ka pildil näha olevaid) spordi- ja niisamaplatse ja muud toredat. kõige hullema heroiinipiirkonna asemel on nüüd viisakad kontorihooned. samas pole filmiraamatukogu valmimine prostituutide äritänaval nende ärile lõppu teinud. ohwell.

ühesõnaga a) on suur küsimärk, kas mu praeguse peatuskorteri kodulaen saab makstud enne või pärast maja lammutamist ja b) oli ainult aja küsimus, millal keegi mind siin paljaks üritab varastada ja see juhtus kaks päeva tagasi. õnneks olen ma nüüdseks nendes asjades vilunud, kiire ja terane - juhhei, kõik on alles.

raval muutub, aga ta teeb seda aegaselt. fakt on ka see, et raval jääb pakistalnlastele ja filipiinodele, sest nad lähevad sinna, kus on kogukond ja/või õiged (halal) lihapoed ja siin on neid palju. mis on hea, kui uskuda mu sõpra, kelle sõnul aasialased ei varasta, varastavad marokolased.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

ütle midagi!
say something!