laupäev, 1. juuni 2013

Šampooniporno (hala, hala, hala, hala ja lahendus)

Olin ühel heal päeval duši all ja šampoonipudel oli jälle tühjaks saamas. Teate küll seda tramburaid, mis siis pihta hakkab - kork on alati pudelile nii kõvasti ja osavalt peale disainitud, et selle avamiseks on vaja kõvasti rammu, küüned peavad olema tugevad ja lõikamata ning targematel kui mina on meeles selle protseduuriga alustada siis, kui ise ega pudel veel märjaks ja libedaks pole saanud. Kui pudel lahti, siis kõigepealt raputa nagu segane, siis sihi dušiotsikuga tilgakaupa vett pudelisse, et seintele kleepunud viimast tavaliselt üsna arvestatava suurusega raasukest šampooni kätte saada. Lõpuks peab välja nuputama, kuhu see tühi plastmasspudel sokutada, et dušitamistsooni nõgusus teda mulle jalgu ei sokutaks, et asi ei päädiks sellega, et ma astun sellele peale ja libastun vigaseks.

Noh, mul on pikad juuksed ja seda va šampooni ikka kulub ja see rituaal muudkui kordub. Lisaks šampoonile on samamoodi pakitud ka palsam ja dušigeel, nii et korrutame kolmega. Tegelikult korrutame neljaga, sest palsamit läheb rohkem, kuid see on paradoksaalsel kombel pakitud väiksemassse pudelisse. Pooled korrad, kui duši all käin, hakkab midagi otsa saama ja peab järjekordse plastpudeliga võitlema hakkama. Kui võitlus peetud saab, siis lähen pudelit minema viskama, mille peale saab sedasorti prügi jaoks mõeldud anum kohe täis… Aga pesemist maha ka ei tahaks jätta. Tahaks ikka, et karv läigiks.

Ühesõnaga olin ühel heal päeval duši all ja hoidsin käes järjekordset tühja šampoonipudelit ja mõtlesin: "Kuradile!". Kes on see idioot, kes selle pudeli avamatuks disainis? Kas nad suunavad mind meelega toodet raiskama? Mitu sellist pudelit olen ma elus ära visanud? Mitu sellist pudelit olen ma elus ostnud? Kus need nüüd on? Miks käib pakendiringlus ainult limpsi- ja alkoanumate maailmas? Miks Coca-Cola pudelid ringlevad, aga sama liiga hiidfirma Colgate-Palmolive'i omad mitte? Neid on sõna otses mõttes valus lahti teha, need on tüütud, need on jalus, ma muudkui viskan neid ära… Brgh!

Läksin samal päeval poodi tahke šampooni järele. Vaatasin hinda, panin silmad kinni, et seda mitte näha, ja ulatasin müüjale pangakaardi. Lisaks ostisn tahke palsami ja tüki seepi. Hüvasti, pakendid! Olin internetist lugenud, et tahke šampoon kestab kauem kui vedel, see natuke lohutas - seitse eurot ja mingid sendid selle šampoonitüki eest ühesõnaga. Ma ei olnud valmis selleks, kui kaua üks tükk šampooni tegelikult kestab! Vähemalt kolm kuud!! Ja vahutab nii, et vähe pole. Ja muudkui aina reisi käsipagasiga. Ainuke asi: peab peale passima, et šampoonitükk vette vedelema ei jää, muidu sulab ära ja voolab minema.

Too üks päev oli millaski novembris. Nüüd, pool aastat ja peaaegu kaks šampooniseibi hiljem olen ma täielik fänn. Lisame sinna asjaolu, et palsam muutub üleüldse seda ebavajalikumaks, mida tihedamini ma viitsin oma juustesse kookose- või sinepi- või mis tahes õli määrida. Ja ma ei mõtle juukseõli, vaid täiesti tavalist söögikraami. Muuseas nahakoorijana kasutan ma veel ammusemast ajast kohvipaksu, mis osutus mõnusamaks, tõhusamaks ja odavamaks kui mis tahes enne seda proovitud ametlik ollus.

Mu elu on nüüd ökom. Aga ka paari-kolme igikorduva stressi võrra lihtsam ja ilmselt ka odavam. Ütleme selle kohta näiteks holistiline tarbimine - mugavam on nii olme- kui ka südametunnistuse tasemel. Sest otseloomulikult on mul mõnus mõelda, et vähemalt minu pärast ei pea enam neid hävimatuid ühekordseid plastpotsikuid tootma. See Vaikse ookeani prügikeeris, plastmassi täis linnusisikonnad, isetekkelised prügimäed jne jne jne... Kas täiesti kilevaba elu ka kunagi saabub, ei tea, aga sammukesi selles suunas on mõtet astuda küll.

Ühesõnaga tegin duši all revolutsiooni, see pidas ajaproovile vastu ja olen ametlikult sillas. Tehke järgi:)

 See parempoolne peagi otsasaav on mu Lushi piparmündišampoon, mille kulutamisega hakkasin pihta veebruari viimastel päevadel ja näha on, et see kestab juunisse välja. See kandiline on kodumaine Nurme toodang, mis oma järge ja katsetamist ootab. Ja see ovaalne on üldse kehakreem. Kuskil vedelelevad mul veel tabletikujulise hambapasta testrid... Lushile võib muidugi seda reklaami ka teha, et neil on skeem, et kui viid neile viis nende toote pakendit tagasi, siis saad näomaski kingituseks. Pakendiringlus on võimalik, jei!




1 kommentaar:

  1. mina ka, mina ka.. olen ka Lushi fänn. eriti hea on see viigimarja seep mille seest leidsin just ükspäev mandli!!! ja tõesti muid pudeleid on enivei nii palju et ei viitsi enam lihtsalt..
    Ja Ali on ka selle vahutava šampoonitükikesega ülirahul, sellest piisab et end üleni pesta ja kestab ka!

    VastaKustuta

ütle midagi!
say something!