pühapäev, 2. juuni 2013

Oleneb, kuidas defineerida...


Daniel, Yanzi, Jesse ja AiXing käisid Guilinis resto jaoks asju šoppamas, kõht läks tühjaks, pidid sööma minema.

Loevad restos menüüd ja tellivad toidu, mis pildi pealt paistab lihavaba. Kontrollivad ettekandja käest üle ka, et kas selles toidus ikka kindlalt ei ole liha. "Ei, ei mingit liha," lubatakse. Kuid nagu põnevas muinasjutus ikka - saanud toidu kätte, tuleb ilmsiks, et toidus on helde kogus sinki.

Sööja mõtleb: "Dafaaaak???"
Sööja kutsub ettekandja enda juurde, näitab näpuga singile ja ütleb: "Sa ütlesid, et siin ei ole liha. Mis see siis on?"
Ettekandja: "Sink."
Sööja: "Sa ütlesid, et siin ei ole liha."
Ettekandja: "Ei olegi ju. See on sink."
Kõik mõtlevad: "Ääeeh?!?!?!?!?!?!?!?"

Kuidas selle teenindaja haridusse selline lünk sisse lipsas, jäi paraku tuvastamata. Saime kõik lihtsalt väikese kultuurišoki osaliseks. Jesse teooria on see, et hiinlased on muslimidieediga rohkem harjunud ja seega on kõik, mis ei ole sealiha, ebatüüpilise dieediga (dieet=söömisviis) inimeste jaoks okei. Tüüphiinlane on niisiis nagu eestlanegi - armastab üle kõige maailmas sealiha süüa. Siinkandis vähemalt. Hiina on suur ja lai.

--

Mis puutub vastupidinaljadesse, siis on tore mõelda kurja mõtet, et kui ühel päeval peaks minust saama vihane vegan, siis võiksin tavataimetoitlastega tüli norima hakata, küsides neilt, et mis ajast muna, piim ja mesi taimed on... Ise ma muidugi loodan, et sellist päeva ei tule, sest minu arvates pole vaja oma dieeti siltidega ilustada, vaid võib olla lihtsalt teadlik ja valiv. Küll aga on silte vaja riputada retseptide külge, et oleks lihtsam leida seda, mida parasjagu otsid, olgu selleks siis taime-, vegan-, toor-, gluteenivaba, õige happelisusega või mis tahes muu mittesuvaline toit.

--

Mis puutub mittesuvalisse, siis AiXing rääkis täna nii ilusti, et neil on Vietnamis omad tavad - mida süüa, kui oled niipidi haige, mida süüa, kui naapidi, ja mida mitte süüa. Keegi ei tea miks, aga nii lihtsalt tehakse. Nüüd, siin toidu omaduste ja kombinatsioonide kohta õppides avastab ta järjest, et tema koduste kommete taha sobib toitumisteadus viisplussilt. Tema traditsioonid on igati loogilised.

--

Uhh! Tahtsin lihtsalt lühikese anekdoodi kirja panna, aga läks ikka nii, nagu alati. Andestage!

Teie toidufilosoof...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

ütle midagi!
say something!